Mag je zonnepanelen in de tuin plaatsen?

De meest gekozen locatie voor het plaatsen van zonnepanelen is op het dak van je woning. Maar deze optie is niet voor iedereen geschikt of mogelijk. De bedoeling is natuurlijk dat de zonnepanelen op een zo efficiënt mogelijk plek komen te staan met voldoende zonlicht. Op die manier haal je het meeste rendement uit je investering.

Zonnepanelen in je tuin of weiland

Meestal vind je zonnepanelen op het dak van een woning, maar tegenwoordig worden ook steeds meer installaties geplaatst in leegstaande weilanden of in tuinen. Enkele redenen om dit te kunnen doen zijn:

  • Je krijgt geen vergunning voor plaatsing op het dak (bijvoorbeeld bij monumentale panden)
  • Op het dak is weinig tot geen zonlicht (bijvoorbeeld door schoorstenen of bomen)
  • Je hebt ruimte over in de tuin om een installatie te plaatsen

Het is wel belangrijk goed na te denken over de kosten voor het aanleggen van zonnepanelen in je tuin, omdat deze installaties vaak duurder zijn ten opzichte van een installatie op je dak. De hogere kosten hebben te maken met de fundering, het montagesysteem en de installatiekosten die als geheel voor hogere kosten (kunnen) zorgen.

Hoe worden de zonnepanelen in mijn tuin geplaatst?

De zonnepanelen kunnen op verschillende manieren in de tuin worden geplaatst. Dit kan middels een statische opstelling in één geheel of als meerdere losse panelen die automatisch meedraaien met het zonlicht. Idealiter is de ondergrond verhard, maar gras is ook een optie. Echter dient het gras dan wel kort te blijven en groei van overige planten te worden voorkomen. Dit kan anders de werking van de zonnepanelen tegengaan.

Verder dient er naast de manier van plaatsing ook rekening te worden gehouden met de bekabeling. Het opgevangen licht wordt namelijk middels een omvormer omgezet naar wisselstroom en daar is speciale bekabeling voor nodig. De bekabeling kan flink wat meters bevatten, dus de beste manier is om dit via de grond weg te werken.

Interesse in zonnepanelen voor je tuin?

Heb je interesse in zonnepanelen voor je tuin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Wij beschikken over ervaren adviseurs en monteurs die zorgen voor een plan op maat en met de juiste kennis de zonnepanelen komen installeren. Wij kijken ernaar uit om de zonnepanelen in uw tuin te komen plaatsen!

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram