Salderingsregeling zonnepanelen

Het plan van de overheid was om vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen langzaam te laten afbouwen. Echter is dat niet meer haalbaar en wordt de deadline met één jaar uitgesteld en verschoven naar 2024. Maar wat houdt de salderingsregeling precies in? En wat betekent dit vanaf 2024? Wij vertellen je daar graag meer over.

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling kun jij besparen op je energierekening en wellicht zelfs geld verdienen met je zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat jij stroom teruglevert aan jouw energieleverancier. Ieder jaar wordt aan het eind de balans opgemaakt. Hoeveel stroom heb je verbruikt en hoeveel daarvan heb je zelf opgewekt met zonnepanelen? Je energieleverancier streept deze twee tegen elkaar weg, dat wordt ook wel salderen genoemd.

Als jij aan het eind van het jaar meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt, dan verkoop je die stroom terug aan je energieleverancier. Je krijgt hiervoor een X bedrag per kWh, dit bedrag verschilt per energieleverancier. Om je een goed voorbeeld te geven: Stel je neemt 3.000 kWh stroom af voor het gehele jaar bij je leverancier. Zelf produceer je met jouw zonnepanelen 4.000 kWh aan stroom. Dit betekent dat de 3.000 kWh worden weggestreept tegen elkaar (gesaldeerd). Je betaalt dus niets aan stroom, energiebelasting en ODE (belasting). Voor de resterende extra opgewekte 1.000 kWh ontvang je een terugleververgoeding vanuit je energieleverancier.

De terugleververgoeding

De terugleververgoeding maakt het mogelijk om per extra geleverde kWh een vergoeding te krijgen. Je krijgt dus als het ware betaald voor je teveel geleverde stroom. De bedragen liggen gemiddeld tussen de 4 en 12 cent per kWh, dit varieert per leverancier. Ga na bij jouw energieleverancier welk bedrag zij aan de terugleververgoeding toekennen. Als je op jaarbasis veel stroom teruglevert dan kan het nog wel eens interessant zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Met een hogere terugleververgoeding verdien jij meer op je extra geleverde stroom.

Gebruik maken van de salderingsregeling

Wil je gebruik maken van de salderingsregeling? Dan is het niet geheel onbelangrijk dat je ten eerste voorzien bent van zonnepanelen. Daarna dien je verplicht je zonnepanelen aan te melden op www.energieleveren.nl. Deze website is een samenwerking tussen alle Nederlandse netbeheerders, waarbij zij inzicht ontvangen in het totaal aantal elektriciteitsopwekkers. De informatie die je dient op te geven zijn onder andere je contactgegevens, je meternummer en het vermogen van je zonnepanelen.

Het niet aanmelden van je zonnepanelen is strafbaar en kan betekenen dat de energieleverancier besluit om je niet te betalen voor teruggeleverde stroom. Zorg dus dat je dit op tijd in orde maakt en vraag waar nodig om hulp. Bij ZonnepanelenPlus ondersteunen onze adviseurs op alle vlakken, dus ook op het gebied van de salderingsregeling.

Verder gelden er nog enkele voorwaarden en regels om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling. Wij hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Je mag alleen salderen als je in het bezit bent van een kleinverbruikersaansluiting. Dit is een elektriciteitsaansluiting van 3x80A of minder. De meeste particulieren en kleine bedrijven zijn voorzien van deze aansluiting.
  • Je dient aangemeld te zijn bij www.energieleveren.nl.
  • De teveel opgewekte energie moet via dezelfde aansluiting teruggeleverd worden aan de energieleverancier.
  • De prijs voor teruggeleverde stroom (kWh) is gelijk aan het tarief dat de energieleverancier per kWh hanteert. De teruggeleverde stroom en verbruikte stroom kun je zo direct tegen elkaar wegstrepen.
  • Voor de extra opgewekte energie maak je gebruik van de terugleververgoeding.
  • De salderingsregeling loopt per contractjaar.

Wat verandert er vanaf 2024?

Zoals bovenstaand al aangegeven willen ze per 1 januari 2024 de salderingsregeling gaan afbouwen. Wat betekent dit precies voor de salderingsregeling? Vanaf 1 januari 2024 zou het betekenen dat de salderingsregeling jaarlijks met 9% omlaag gaat. Dit betekent dat je in 2024 maximaal 91% van de opgewekte stroom kunt wegstrepen tegen je verbruik. In 2025 zou dit dan gaan om 82% en dit gaat zo verder omlaag tot 2031. Vanaf 2032 is de salderingsregeling dan volledig afgeschaft.

Naast de afbouwende salderingsregeling blijft de terugleververgoeding wel van kracht. Het blijft voor particulieren mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de extra geleverde elektriciteit. De terugleververgoeding blijft dus wel van kracht.

Profiteren van de salderingsregeling

Wil jij ook profiteren van de salderingsregeling en ben je nog niet voorzien van zonnepanelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn dé nummer 1 dealer en Elite Partner van SunPower in Nederland. We hebben jarenlange ervaring, erkende installateurs en de beste kwaliteit zonnepanelen.

Plan een gratis dakscan in via onze website of neem contact op met onze adviseurs. Zij staan klaar met het beste advies en kunnen al je vragen beantwoorden. Wij hopen jou te mogen voorzien van de beste kwaliteit zonnepanelen én daarnaast helpen we je ook graag met de salderingsregeling.

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram