Hoe werken zonnepanelen?

Je ziet ze steeds vaker in je buurt op de daken liggen en vraagt je af ‘Hoe werken zonnepanelen?’ Terechte vraag, want de laatste jaren is er steeds meer nieuws over de toename van het plaatsen van zonnepanelen en verhogingen in rendement dankzij innovatie en versnelde technologische ontwikkelingen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg het energieverbruik uit de zon in 2017 met meer dan 30% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het is dus interessant om eens te kijken hoe zonnepanelen werken en wat dus de reden is waarom dit een aantrekkelijke bron van duurzame energie is.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen werken door zonlicht te absorberen met behulp van fotovoltaïsche cellen. De cellen genereren gelijkstroom (DC). De gelijkstroom wordt vervolgens met behulp van een omvormer omgezet naar wisselstroom (AC). De wisselstroom stroomt naar de meterkast die het verspreidt over de stopcontacten. Alle huishoudelijke apparaten hebben namelijk wisselstroom nodig.

hoe werken zonnepanelen

‘Hoe werken zonnepanelen’ in 4 stappen:

  1. De fotovoltaïsche cellen absorberen de zonne-energie en genereren gelijkstroom (DC).
  2. De omvormer zet de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om naar wisselstroom (AC) en stuurt dit naar de meterkast.
  3. Via de meterkast wordt de stroom verspreid naar de stopcontacten in huis.
  4. Overtollig gegenereerde energie wordt terug geleverd aan het stroomnet.

Video: ‘hoe werken zonnepanelen?’

Bekijk ook de video van SunPower. Hieronder wordt in een minuut uitgelegd hoe zonnepanelen werken.

Ontdek meer

Zonnepanelen kopen in de lente

Zonnepanelen kopen in de lente

Lente & zonnepanelen Het betere weer komt er aan. De lente is de ideale tijd om te kiezen voor een installatie met zonnepanelen als je wilt starten met...

Hoe werkt zonne-energie?

Hoe werkt zonne-energie?

Wat is zonne-energie? Zonne-energie werkt door de energie van de zon op te vangen en om te zetten naar elektriciteit voor jouw woning of bedrijf. De zon als...