Monokristallijne- of polykristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne- vs. polykristallijne zonnepanelen

Zijn monokristallijne zonnepanelen beter dan polykristallijne zonnepanelen of was het nu andersom? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen wanneer ze op het punt staan om een installatie met zonnepanelen te kopen. Beide typen zonnepanelen produceren energie van de zon, maar er zit wel degelijk verschil tussen de panelen.

De overeenkomsten

Monokristallijne- en polykristallijne zonnepanelen zetten allebei zonlicht om in electriciteit. Ook zijn de twee typen beide gemaakt van silicium. Silicium wordt als basiscomponent gebruikt bij het produceren van zonnecellen. De foto-elektrische eigenschappen van silicium maken het element geschikt voor zonnepanelen.

De verschillen

Het verschil zit in de wijze waarop silicium is verwerkt in de monokristallijne- en polykristallijne zonnepanelen. Door de andere verwerking ontstaan er verschillen in efficiëntie, prijs en kleur.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen hebben in de meeste gevallen een lagere efficiëntie dan monokristallijne zonnepanelen, omdat polykristallijne zonnepanelen meerdere kristallen bevatten. Hierdoor hebben de electronen minder bewegingsruimte. Daar tegenover staat dat je minder betaalt voor polykristallijn omdat het productieproces minder ingewikkeld is dan bij de monokristallijne zonnepanelen. De polykristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan de blauwachtige zonnecellen.

Monokristallijne zonnepanelen

Het silicium waarmee monokristallijne zonnecellen worden gemaakt, heeft een zeer hoge zuiverheidsgraad. Het silicium is allemaal op dezelfde manier geplaatst in een monokristallijne zonnecel, waardoor één groot siliciumkristal ontstaat. De zonnecellen, die dus uit een enkel siliciumkristal bestaan, geven de electronen meer bewegingsruimte, wat uiteindelijk zorgt voor een hogere stroomproductie. Dit is waarom ze efficiënter zijn dan polykristallijne zonnecellen. De monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan hun mooie donkerblauwe of zelfs helemaal zwarte kleur.

Conclusie

Om een afweging te maken bij het aanschaffen van zonnepanelen is het goed om na te denken waarvoor je zonnepanelen koopt. Men koopt zonnepanelen omdat ze zo voordelig mogelijk stroom willen hebben. Dit kan alleen met de allerhoogste stroomproductie. De zonnepanelen van ZonnepanelenPlus zijn monokristallijne zonnepanelen en bieden de hoogste efficiëntie op de markt. Met polykristallijne zonnepanelen zijn de aanschafkosten lager, maar is men op de lange termijn duurder uit.

Benieuwd naar monokristallijne zonnepanelen?

Onze monokristallijne zonnepanelen zijn van SunPower en EXASUN. Ben je benieuwd wat deze zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren en hoeveel je kunt besparen in de toekomst? Vraag dan hieronder eenvoudig een gratis dakscan aan.

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram