Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Tegenwoordig is een elektrische auto niet alleen duurzaam, maar ook een van de voordeligste manier qua vervoer. Het is o.a. mogelijk om je elektrische auto thuis op te laden. En met zelf opgewekte stroom via zonnepanelen kan het nog duurzamer en goedkoper!

Hoe werkt het opladen van je elektrische auto doormiddel van zonnepanelen?

De opgewekte stroom van zonnepanelen kan ingezet worden voor het opladen van je auto. Je gebruikt dus in plaats van netstroom, de opgewekte zonne-energie. In de meeste gevallen wordt er zelfs zoveel geproduceerd dat je de auto (bijna) gratis kunt opladen. Op die manier rijd je nog duurzamer en goedkoper.
Momenteel is het aanschaffen van zonnepanelen om onder andere je elektrische auto mee op te laden zeer aantrekkelijk, doordat de prijzen van zonnepanelen voor particulieren en ondernemers de afgelopen jaren aantrekkelijker zijn geworden.


Daarnaast is het aanschaffen van zonnepanelen voor het opladen van je elektrische auto een win-win situatie, omdat je bespaart op de kosten voor het opladen van je auto en daarmee ook je investering in de zonnepanelen sneller terugverdient. Ook draag je op deze manier bij aan een betere leefomgeving voor mens, milieu en dier. Gebruik je de auto zakelijk? Dan kunnen de zonnepanelen op het dak ook zakelijk worden aangeschaft.

Salderingsregeling en het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen

Met de salderingsregeling krijg je een x bedrag retour op terug geleverde stroom vanuit je zonnepanelen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je energieleverancier. Vanaf 2023 wordt deze regeling echter afgebouwd en dat betekent dat je minder terugkrijgt voor opgewekte stroom die wordt terug geleverd aan het net. Daarom is het nog een extra voordeel om de opgewekte stroom te gaan gebruiken voor het opladen van je elektrische auto. Dit levert de komende jaren meer op dan het salderen hiervan.

Wel dient er rekening te worden gehouden met het feit dat de meeste laadpalen niet direct ingericht zijn om stroom vanuit zonnepanelen te gebruiken. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar een omvormer die ervoor zorgt dat eigen opgewekte stroom eerst wordt gebruikt in plaats van stroom van het net.

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor het opladen van je elektrische auto?

Een elektrische auto heeft ongeveer 8 zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te kunnen rijden. Daarmee maak je dus geen kosten met stroom van het net via de laadpalen en ontvang je aan het einde van het jaar geen extra rekening voor deze kosten, maar kun je deze (bijna) één op één tegen elkaar wegstrepen.

Al met al is het investeren in zonnepanelen om je elektrische auto op te laden een goede zaak dat zich op de lange termijn ook weer zelf zal terugverdienen.

Wil jij je elektrische auto opladen met zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact op met ZonnepanelenPlus!

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram