Minder CO2 met zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen heeft diverse voordelen; zo bespaar je kosten op je energierekening, verhoog je de waarde en het energielabel van je woning, maar daarnaast draag je ook bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk?

De CO2-uitstoot van de productie en het transport

In de jaren zeventig heeft de zonne-energie zijn weg gevonden en zijn er de afgelopen jaren flink wat innovaties geweest op het gebied van technologie en de productie van zonnepanelen. Hierdoor zijn de kosten voor het energie- en materiaalgebruik per zonnepaneel drastisch gedaald. Dit heeft ervoor gezorgd dat de CO2-uitstoot flink verminderd is en daarentegen de opbrengst per paneel steeds groter is geworden.

Tijdens het produceren van een zonnepaneel komt er tegenwoordig een uitstoot van ca. 320 kg CO2-uitstoot vrij. Daarnaast zorgt het vervoeren van de zonnepanelen ook voor CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot van het transport is afhankelijk van het vervoermiddel en land waarvandaan de zonnepanelen moeten komen. Hoe groter het transport en hoe verder weg het land van herkomst is, hoe hoger de uitstoot zal zijn.
Gemiddeld gezien wordt er rekening gehouden met 30 kg CO2-uitstoot. In totaal gaat het dan om een totaal van 350 kg CO2-uitstoot per zonnepaneel.

De belangrijkste vraag is dan natuurlijk: in hoeveel jaar heb ik de CO2-uitstoot van de productie en het vervoer gecompenseerd?
De CO2-reductie die plaatsvindt bij het opwekken van energie is 0,46 kg CO2 per kWh. Een zonnepaneel levert in Nederland ongeveer 272 kWh per jaar op. Daarmee besparen we dus 0,46 x 272 kWh = 114 kg CO2 per jaar. Als je dus in totaal van 350 kg CO2 uitgaat, dan is dit in 2,5 á 3 jaar helemaal gecompenseerd. De zonnepanelen wekken daarna nog 23 tot 27 jaar volledig duurzame en schone energie op. Eenmaal na installatie stoten ze namelijk niets meer uit. Zonnepanelen zijn dus een langdurige en duurzame energiebron.

Zonnepanelen zijn een duurzame keuze

Zonnepanelen zijn op de lange termijn altijd een duurzame keuze. De CO2-uitstoot is binnen 2 à 3 jaar volledig gecompenseerd. Hoewel bij de productie ook nog broeikasgassen vrijkomen, worden deze tijdens het opwekken van groene stroom al snel gecompenseerd.

Hoe meer Nederlanders zonnepanelen plaatsen, hoe minder fossiele brandstoffen er gebruikt hoeven te worden en hoe duurzamer we als samenleving worden.

Ben jij er klaar voor om je CO2-uitstoot te verminderen en voor een duurzamere aanpak te gaan?
Neem vrijblijvend contact met ZonnepanelenPlus op!

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram