In welke richting liggen zonnepanelen het beste?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk dat er wordt gekeken naar in welke richting de zonnepanelen komen te liggen. Afhankelijk van hoe de zonnepanelen komen te liggen, kunnen we kijken wat deze daadwerkelijk gaan opbrengen. Wij van ZonnepanelenPlus kunnen onder andere via de gratis dakscan al een duidelijk beeld krijgen van de opstelling van de zonnepanelen en het rendement hierbij.

De richting en helling van het dak

Hoeveel zonnestralen jouw zonnepanelen kunnen vangen is voornamelijk afhankelijk van de richting (noord, zuid, oost, west) van het dak. Een schuin dak gericht op het zuiden vangt de meeste zonnestralen en zorgt daarmee dus ook voor het hoogste rendement. Maar ook een dak gericht op het oosten of westen is prima, echter kan de stroomopbrengst hier iets lager zijn ten opzichte van het zuiden. Maar het is nog steeds aantrekkelijk en rendabel om zonnepanelen aan te schaffen.

Daken hebben altijd twee kanten, namelijk een voor- en achterkant. Dit betekent bijvoorbeeld dat als één kant op het noorden gericht is, de andere kant automatisch richting het zuiden staat. Er is altijd een van de twee kanten beter dan de andere. De zonnepanelen plaats je dus op het dak met de meest ideale ligging van de twee.

Mocht je geen schuin, maar een plat dak hebben, dan is de richting minder belangrijk. Bij een plat dak kun je namelijk de zonnepanelen alle kanten op richten, waardoor je ze in de meest ideale opstelling kunt plaatsen. Vaak zie je dus dat de meeste zonnepanelen op een plat dak allemaal gericht staan op het zuiden, want daar vangen ze de meeste zon. Maar hieraan zit ook een klein nadeel. Doordat de panelen zelf ook schaduw op het dak werpen, kunnen er in totaliteit minder zonnepanelen op je dak. Daarom wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west-opstelling: de zonnepanelen staan dan als een soort dak tegen elkaar aan, waardoor je er meer kwijt kunt.

Naast de richting is ook de helling van het dak een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Bij een schuin dak is namelijk een helling van 20 tot 50 graden het meest ideaal. Maar ook bij een platter of steiler dak, zijn zonnepanelen nog steeds mogelijk.

Schaduw en zonnepanelen op je dak

Naast de richting en helling is het ook belangrijk om rekening te houden met schaduw op je dak voor de beste opstelling. Schaduw heeft namelijk invloed op de stroomopbrengst van je zonnepanelen. Een beetje schaduw is geen probleem, maar eventuele hinder door veel schaduw zorgt voor aanzienlijk minder opbrengst.
Indien er één of eventuele meerdere zonnepanelen in de schaduw liggen voor een (groot) deel van de dag, dan is het mogelijk om aan iedere zonnepaneel een eigen micro-omvormer/power-optimizer te koppelen.

De beste opstelling van je zonnepanelen

Wij van ZonnepanelenPlus kijken graag samen naar de beste opstelling van je zonnepanelen. Aan de hand van de dakscan en tijdens het gesprek met een van onze adviseurs kijken we samen naar de best mogelijk opstelling (noord, oost, zuid, west) voor het hoogste rendement.

Meld je aan voor een gratis dakscan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram