Stijgende energieprijzen? Kies voor eigen energie met zonnepanelen

Het is al een aantal weken volop in het nieuws, de stijgende energieprijzen. De gas- en stroomprijzen stijgen naar een ongekende hoogte en dat zal voor velen voelbaar worden in de portemonnee. Veel huishoudens in Nederland zullen de energierekening de komende maanden hard zien stijgen en de financiële gevolgen hiervan voelen.

De reden voor de stijgende prijzen komt door een tekort aan gas. Het tekort aan gas komt onder andere door een koude winter én een koud voorjaar, waardoor er meer gas dan normaal is verbruikt en de voorraden dus leger zijn dan normaal. Daarnaast is het gasgebruik ook flink gestegen door het einde van de coronabeperkingen, waarbij het bedrijfsleven weer tot leven kwam. Ook werd er meer gas gebruikt voor het produceren van elektriciteit, aangezien nog bijna driekwart van alle stroom wordt opgewekt in gascentrales. Hierdoor is ook de prijs van stroom fors omhooggegaan.

De stijging van de energieprijzen heeft met name effect op huishoudens die een aflopend energiecontract hebben en dus een nieuw energiecontract moeten afsluiten of op huishoudens die een variabel contract hebben, waarvan de tarieven zich dus aanpassen aan het huidige moment en tarief. Dit is hét moment om de overstap te gaan maken op zonne-energie.

Hoe kun je het beste omgaan met de stijgende energieprijzen?

Omgaan met de stijgende energieprijzen kun je het beste doen door je eigen energiegebruik te gaan verlagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen middels enkele duurzame maatregelen, zoals het isoleren van je woning, het aanschaffen van een warmtepomp of het laten installeren van een set zonnepanelen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het energiegebruik omlaaggaat, maar ook combinaties van maatregelen zijn mogelijk. Op die manier kun je nog meer geld besparen en wellicht zelfs geld verdienen.

stijgende energieprijzen stopcontact

5 (goede) redenen om juist nu te kiezen voor zonne-energie

Op dit moment het is hét moment daar om eens goed na te denken over zonne-energie en het aanschaffen van zonnepanelen. De zon betaalt (deels) je energierekening en zorgt ervoor dat je flink wat geld bespaart de komende tijd. Wij geven je vijf goede redenen, waarom je juist nu voor zonne-energie moet kiezen.

  1. De zon is een onuitputbare bron van energie en kan dus niet opraken, zoals de voorraden van gas. Hierdoor krijg je met zonne-energie nooit het probleem dat de voorraden op zijn en de prijzen dus flink zullen stijgen. Daarnaast wek je nog steeds energie op, tijdens momenten waarop de zon niet schijnt. Zo werken zonnepanelen ook tijdens bewolking gewoon door en wekken ze nog steeds voldoende energie op.
  2. Het aanschaffen van zonnepanelen zorgt ervoor dat je zelf stroom kunt opwekken. Je wordt als het ware je eigen energieproduct en daarmee bespaar je dus direct op je energierekening. In het geval je zelfs meer energie opwekt dan je gebruikt, krijg je er zelfs nog geld voor terug. Je kunt namelijk de overig opgewekte stroom 'verkopen' aan je energieleverancier, middels de salderingsregeling. Zij nemen je opgewekte energie als het ware over en betalen je daarvoor een X bedrag. Dit is vaak het bedrag welke je zelf betaalt aan energie, welke je dan dus retour krijgt.
  3. Door de hoge energieprijzen is de stroomprijs per kWh ook gestegen. Dit betekent dat zonnepanelen sneller terugverdiend kunnen worden. Waar in het begin van het jaar de terugverdientijd nog rond de 7,7 jaar lag, is dit momenteel (gemiddeld gezien) binnen 6,6 jaar terugverdiend. Hiermee win je dus een dik jaar aan tijd. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van jouw energieleverancier en type contract.
  4. Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel voor je woning. De energielabels lopen van A t/m G en hoe hoger jouw energielabel is, hoe meer voordelen jij hieruit kunt halen. Enkele voordelen zijn: een hoger energielabel kan een positief effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van je woning, de koop of verhuur van een woning kan versneld worden en met een goed energielabel geniet je van een lage(re) energierekening t.o.v. van hogere energielabels.
  5. Als je zonnepanelen aanschaft dan kun je de BTW terugvragen. Dit betekent dat je 21% van je totale investering kunt terugvragen. Dit scheelt al flink wat geld tijdens het aanschaffen van zonnepanelen en daarmee wordt je uiteindelijke aankoopbedrag dus ook 21% lager.

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram