Kan ik subsidie aanvragen voor zonnepanelen?

Vroeger was het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepanelen vanuit de overheid. Helaas is deze subsidie tegenwoordig niet meer van toepassing en hebben ze het afgeschaft. Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk(er) en interessanter te maken. Wij hebben alle opties voor je onder elkaar gezet.

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Hoewel de landelijke subsidie voor zonnepanelen is afgeschaft bestaan er verschillende initiatieven vanuit de Nederlandse gemeentes. De gemeentes hebben eigen zonnepaneel-regelingen in de vorm van energiebesparingsregelingen. Deze energiebesparingsregelingen zijn in principe leningen, maar dan met gunstigere voorwaarden en een lagere rente ten opzichte van een gebruikelijke lening. Daarnaast zijn er ook nog enkele gemeentes die wel subsidies voor zonnepanelen aanbieden. Dus zorg dat jij je vooraf goed verdiept in alle mogelijkheden van jouw gemeente via www.energiesubsidiewijzer.nl. Wie weet profiteer jij van een voordelige regeling of subsidie.

Aantrekkelijke regelingen voor zonnepanelen

Naast lokale subsidies zijn er ook diverse regelingen in het leven geroepen om het aanschaffen van zonnepanelen toegankelijker te maken.

Zo heb je de energiebespaarlening: dit is een bespaarlening die aan te vragen is via het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is een initiatief van onder andere de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze lening is deels in te zetten voor zonnepanelen. Je mag namelijk maximaal 75% van het totaal te lenen bedrag besteden aan de financiering van zonnepanelen. De overige 25% dient gebruikt te worden voor een andere duurzame oplossing, zoals dakisolatie. Het is goed om te weten dat de energiebespaarlening enkele voorwaarden en kenmerken kent, dus lees je hier vooraf goed op in.

Naast de energiebespaarlening bestaat er ook nog de duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is een goedkope lening van de gemeente of provincie om je huis te verduurzamen. Niet iedere gemeente biedt deze regeling aan, dit verschilt per gemeente. De lening is te gebruiken voor energiebesparende oplossingen, zoals zonnepanelen of isolatie. Ook de duurzaamheidslening kent verschillende voorwaarden en kenmerken, welke kunnen verschillen per gemeente.

Daarnaast is er ook nog de salderingsregeling. De salderingsregeling is geen lening zoals bovenstaande regelingen, maar zorgt ervoor dat je geld verdient op je zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in feite in dat je de opgewekte energie vanuit zonnepanelen mag wegstrepen tegen je verbruikte energie van de leverancier. Dit wegstrepen wordt ook wel salderen genoemd, vandaar ook de naam salderingsregeling. Je ontvangt hetzelfde tarief voor de opgewekte energie als dat je normaliter zelf zou betalen aan de energieleverancier. Ook is het mogelijk om te veel geproduceerde energie door te verkopen aan je energieleverancier. Vaak is dit wel tegen een lager tarief, dus vergelijk waar nodig en stap eventueel over van energieleverancier.

Je btw terugvragen op je aangeschafte zonnepanelen

Ten slotte bestaat er de mogelijkheid om de btw terug te vragen op je aangeschafte zonnepanelen. Op de factuur staat een btw-bedrag van 21%, welke je dus geheel kunt terugvorderen. Wij van ZonnepanelenPlus doen dit samen met een partner, die de gehele btw-teruggave voor je uit handen neemt.

Wist je trouwens dat deze regeling enkel al voordeliger is dan de oude subsidie? De subsidie van vroeger maakte het namelijk mogelijk om maximaal € 650,- euro terug te krijgen de aanschaf van je zonnepanelen. Met de btw-teruggave zit je niet vast aan een maximum bedrag, maar is het afhankelijk van de grootte van je installatie. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het type panelen zit de gemiddelde btw-teruggave tussen de € 700 - € 1.500 euro. Dat is nog eens het afwegen waard om een zonnepanelen-installatie aan te schaffen.

Zonnepanelen aanschaffen zonder subsidie

Ook het aanschaffen van zonnepanelen zonder gebruik te maken van een subsidie of regeling is nog steeds onwijs aantrekkelijk. Een investering in zonnepanelen is gemiddeld gezien binnen 7 jaar terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen varieert tussen de 25-40 jaar. Dit betekent dat je nog minimaal 18 jaar profiteert van volledige winst. Verder stijgt ook de waarde van je woning, ontvang je een beter energielabel, profiteer je van lagere energiekosten én draag je bij aan een groener en duurzamer klimaat.

Zonnepanelen aanvragen?

Wil je meer weten over onze zonnepanelen of heb je interesse om er een aantal aan te schaffen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Meer nieuws

Zonnepanelen voor particulieren

Profiteer van het hoogste rendement met de beste zonnepanelen op de markt.
Gratis dakscan

Zonnepanelen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen en profiteren van alle voordelen.
Gratis dakscan
Website laten maken door Bureau Magneet - Online marketing
crossmenuchevron-downarrow-leftarrow-right
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram